Kalustemaalauksen pitkä oppimäärä

Mummolan vanha piironki, jonka mummo 70-luvulla maalasi kirkkaan vihreäksi? Vitosella huutokaupasta kotiin eksynyt emännänkaappi, joka kaipaa uutta maalipintaa? Tummunut mäntyinen keittiökalusto, joka kaipaa raikkaampaa ilmettä?

Vanhojen huonekalujen entisöinti on aivan oma taiteenlajinsa, emmekä perehdy siihen sen syvällisemmin. Uusitulla maalipinnalla saa kuitenkin jo ihmeitä aikaan, kunhan kaluste on rakenteiltaan ehjä eikä siitä puutu osia.

Kuten kaikessa remontoinnissa ja vanhan korjaamisessa, myös kalusteiden maalauksessa hyvälaatuiset ja oikein valitut työkalut ja tarvikkeet ovat avain onnistumiseen. Seuraavassa muutamia vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat sinua onnistumaan:

Panosta pohjatöihin

Vanha pintakäsittely

Joskus on syytä poistaa kokonaan vanha pintakäsittely. Tällaisia tilanteita ovat mm. syystä tai toisesta epäonnistunut pintakäsittely, hilseilevä maali tai hyvin paksu maali- tai lakkakerros. Helpoimmin kalusteen palauttaminen puupinnalle onnistuu koneellisesti hiomalla, pienet yksityiskohdat voi tarvittaessa puhdistaa maaliskrapalla tai käsin hiomalla.

Vältä käyttämästä liian karkeaa hiomapaperia, jonka jättämät jäljet saattavat jäädä näkyviin lopulliseen maalipintaan. Jos kalusteessa on ohut ja ehjä maali- tai lakkapinta, riittää sen karhentaminen joko kevyesti hiomalla tai maalipesulla.


Tämän pienen pöydän maalipinta oli jo kokenut kovia ja maalikerroksia oli useita. Koneellinen hionta kävi helposti ja nopeasti.


Kittaus

Kittaa pienet kolhut ja naarmut tarkoitukseen sopivalla kaluste- tai puukitillä teräslastaa apuna käyttäen. Hio kuivunut kittaus tasaiseksi riittävän hienolla hiomapaperilla. Läpikuultavilla pintakäsittelyaineilla maalatessa kittausta ei suositella, koska se jää herkästi näkyviin pintakäsittelyn alta. Poista hiontapöly pehmeällä harjalla tai nukkaamattomalla rätillä.

Pohjamaalaus ja välihionta

Pohjamaalauksen voi tehdä joko ohennetulla pintamaalilla tai erityisellä tartuntapohjamaalilla. Tartuntapohjamaalin käyttö on perusteltua silloin, kun kaluste on kovalla käytöllä tai alle jätetään vanha pintakäsittelykerros joko osittain tai kokonaan.

Valitse maalaamiseen mahdollisimman pölytön tila ja muista suojata maalausalusta. Tässä välissä anna pohjamaalin kuivua riittävän kauan, jotta se tarttuu alustaan kunnolla.


Vanhassakin kalusteessa hionta ja pohjamaalaus nostaa puun syyt pystyyn tehden pinnan karheaksi. Välihionta riittävän hienolla hiomapaperilla tai karhunkielellä tasoittaa pinnan lopullista maalikerrosta varten.


Maalit ja välineet

Kalustemaalin valinta

Kalustemaalit ovat hyvin peittäviä, kauniisti tasoittuvia ja pinnaltaan kestäviä.

Eniten käytetty kiiltoaste on puolihimmeä, mutta kalustemaaleja saa myös puolikiiltävänä ja kiiltävänä. Värimallit on tehty puolihimmeinä ja usein sama sävy kiiltävällä pinnalla saattaa näyttää mallia tummemmalta.

Vesiohenteisten kalustemaalien, kuten Deko Akva tai Futura Aqua etuna on nopea kuivuminen, hajuttomuus ja hyvä maalattavuus, eivätkä ne vaaleissakaan sävyissä kellastu.

Liuotinohenteiset maalit, kuten Virtasen Klasi, ovat hitaammin kuivuvia, mutta vastapainona tälle tasoittuvat erittäin hyvin. Peittävän maalin vaihtoehtoina on esimerkiksi lakka tai puun kauniisti näkyviin jättävä himmeäpintainen öljyvaha.


Puolihimmeää vai kiiltävää? Vesi- vai liuotinohenteista? Peittävä vai kuultava? Kalusteiden pintakäsittelyyn on tarjolla paljon vaihtoehtoja!


Sopiva sivellin

Kalustemaalaukseen vesiohenteisilla maaleilla parhaiten soveltuu kärjestään ohennettu ns. lakkasivellin synteettisellä harjaksella.

Liuotinohenteisille kalustemaaleille suositellaan luonnonharjassivellintä. Esimerkiksi luonnonharjaksinen yleissivellin toimii hyvin kalustemaalauksessa, kun ”ohentaa” harjasten kärjet muutaman kerran hiomapaperia vasten pyyhkäisemällä.

Kaikki siveltimet on hyvä huuhdella ennen käyttöä.

Pintamaalaus

Kun pohjatyöt on tehty, on aika siirtyä pintamaalauksen pariin.

Sekoita maali aina huolellisesti puhtaalla sekoitustikulla ennen kuin alat maalaamaan. Työvälineiden puhtaudesta kannattaa huolehtia muutenkin ja erityisesti silloin, jos jätät loput maalista myöhempää käyttöä varten.

Maalaa puun syiden mukaisesti ja mahdollisuuksien mukaan yhtenäisenä vetona kappaleen alusta loppuun.  Isommalla pinnalla kannattaa aivan viimeisenä tehdä siveltimellä yhtenäinen veto alusta loppuun, näin vältyt työsaumoilta.

Erilaiset vahat ja öljyt imeytyvät puuhun, eivätkä muodosta kalvoa kuten maalit ja lakat. Tästä syystä työsaumoja jää helpommin kuin peittävällä maalilla maalatessa ja yhtenäisen vedon tärkeys korostuu.

Jos maalaat kovin kuivissa ja lämpimissä olosuhteissa, voit ohentaa vesiohenteistakin pintamaalia varovasti. Tämä hidastaa kuivumista ja antaa maalille aikaa tasoittua ja kiinnittyä kunnolla.

Näin helppoa se oli!

Nyt vain maltat odottaa, että pintamaalikin on kunnolla kuivunut ja pääset nauttimaan uudistuneesta kalusteestasi.

Vastaa

×